во Хрватска започна проект за бесплатен превоз на велосипеди со воз

На железничката станица во Вараждин, претседателот на Туристичкиот одбор Наталија Мартинчевиќ и директорот на туристичката табла Миран Бојаниќ Морандини неодамна претставиле уникатен проект – бесплатен превоз на велосипеди со воз.

– Вараждинската жупанија, во соработка со ПП Патнички транспорт, за своите граѓани, е прва во Хрватска што започна проект за бесплатен превоз на велосипеди со воз . Со купување билет за патници, граѓаните исто така имаат право на бесплатен превоз на своите велосипеди – изјавила  Наталија Мартинчевиќ.

Со комбинирање на превоз со велосипед и воз, туристите кои го посетуваат округот Вараждин, како и локалното население добиваат пошироки опции за патувања, што резултира во подобра и позначајна понуда. Подобрата пристапност до убавините на Вараждинската област, како и практичноста во извршувањето на дневните задачи, резултира во зголемување на квалитетот на животот, посилен развој на нова туристичка понуда, како и подобра одржливост на транспортниот систем.

– Вараждин во моментов е последната точка на една од најубавите и најдолгите велосипедски патеки од изворот до устието на Драва. Повеќе од 200 000 велосипеди минуваат низ оваа рута и голем дел од нив користат интегриран превоз, што овозможува многу поширок радиус на патување. Ова е важна вест и за туристите и за локалното население. – изјавил Миран Бојаниќ Морадини, директор на туристичкиот одбор на округот Вараждин.

Ова е една од многуте мерки што ги спроведува округот Вараждин со цел да се постигне одржливост во сообраќајот. Некои од целите се да се зголеми уделот во транспорт на велосипеди и да се зголеми уделот во железничкиот патнички превоз. Ова отвора нови можности за одржливо патување за тамошните граѓани и туристи, што во голема мерка придонесува за намалување на загадувањето, но и за безбедноста во сообраќајот.

– Во двете години од нашиот мандат, преку проекти обезбедивме повеќе од 1.700.000,00 HRK за развој на циклотуризмот и велосипедските патеки во округот Вараждин, која е само една од трите жупании во Хрватска што воведува квалитетен стандард на велосипедистите – истакна Наталија Мартинчевиќ, претседател на Туристичкиот одбор на округот Вараждин.

Во Меѓувреме, во Македонија Железничкиот транспорт е пред колапс, превозот  за последните две годиние паднат за 2,5 пати. Што се однесува до односот помеѓу велосипедистите и превозот со воз на велосипедите, за жал, оваа групација на граѓани е на црната листа на железницата. Превозот на велосипеди во Македонија е ЗАБРАНЕТ!!!!

#ВелесБајкинг

Check Also

Дебитантот Simon Andreassen победник на првата трка XCO cross-country World Cup – Nove Mesto , Czech Republic

Во елитната категорија Данецот Simon Andreassen направиголемо изненадување и победи на првата трка која беше организирана …