Tag: raboti

 • Патуваме низ Македонија: Македонското ЕЛ ДОРАДО – Плакенска планина и врвот Сталев камен

  Патуваме низ Македонија: Македонското ЕЛ ДОРАДО – Плакенска планина и врвот Сталев камен

  Човек не знае дали да напише некој убав збор за оваа недопрена убавина, или пак да си молчи за да остане природата понастрана од злобната човечка рака. Еден од плановите за оваа вирусна 2020 година беше и да ја прошетаме Плакенска планина со точак. По предвидениот план некаде крајот на септември или почетокот на октомври, […]

 • Велес Бајкинг со свои волонтери на обележување на Европската недела на мобилност во Општина Велес

  Велес Бајкинг со свои волонтери на обележување на Европската недела на мобилност во Општина Велес

  Во рамките на Европската недела на мобилност ( Europian Mobility Week 16-22.september 2020) здружението на љубители на планинскиот велосипедизам ВЕЛЕС БАЈКИНГ во соработка со Општина Велес волонтерски спроведоа активност на возење на велосипед за децата од основните училишта во Велес.             Мотото на настанот е „Кидикал мас” (Kidical Mass), односно возење велосипед со […]

 • Патуваме низ Македонија – Солунска Глава 2540мнв

  Патуваме низ Македонија – Солунска Глава 2540мнв

  Убавицата на планинските врвови во Македонија. Така ја викаат сите кои барем еднаш имале контакт со неа, сите кои барем еднаш стасале до врвот. Да, Солунска Глава е вистинската планинска убавица. Малку е безвезе да се пишува за искачувањето на Солунска Глава (2540мнв), од аспект на помалку искусен планинар ( некаде 12-13 пати искачување на […]

 • Патуваме низ Македонија: Низ Поречието со точак

  Патуваме низ Македонија: Низ Поречието со точак

  Порече (Поречие, Поречје) — етногеографска област во западниот дел на Македонија, долж течението и целата долина на реката Треска (Голема Река) од двете нејзини страни. Оттаму е и неговото име. Порече името го добило по својата местоположба, бидејќи се простира по течението на реката Треска, или Голема Река како што ја викаат старите. Оттаму е изразот Порече, како дијалектна […]