Tag: #ПатувамеНизМакедонија

 • 150 учесници на IV-та рекреативна велосипедска тура „ со велосипед по Македонските Степи“

  150 учесници на IV-та рекреативна велосипедска тура „ со велосипед по Македонските Степи“

  Центарот на велосипедските збиднувања во Македонија изминатиов викенд беа во Велес. Во организација на „Велес Бајкинг“ од Велес, се одржа 4-тата по ред рекреативна тура со велосипед по Македонските Степи“ која кај велосипедистите е позната како „Турата кај Атиџе“. Преку 150 велосипедисти беа учесници на овогодинешната тура. Прекрасното време беше дополнителен декор на целиот настан. […]

 • Истибања тоур 2021

  Истибања тоур 2021

  #ПатувамеНизМакедонија #СоТочакНизМакедонија Во период кога есента полека преминува во зимо, кога температурите знаат да паднат и под нулата, велосипедските тури можат да бидат и тоа како убави, живописни. Само е потребно добра идеја. Потребно е 1-2ца со „малку памет“ и секако спремен точак (под спремен се подразбира да не му се дупнати гумите уште на […]

 • Патуваме низ Македонија: со велосипед до гробот на Никола Карев

  Патуваме низ Македонија: со велосипед до гробот на Никола Карев

  Малку кој знае за местото каде славниот Никола Карев е загинат, уште помалку знаат дека патеката е феноменална за велосипед. Кочани и околината даваат огромни потенцијали за развивање на алтернативни спортови на отворено. Планинскиот велосипедизам е еден од тие спортови. Близината на Пониква (околу 20 км северно од Кочани) на надморска височина од  1580мнв, искачување […]

 • Патуваме низ Македонија: Македонското ЕЛ ДОРАДО – Плакенска планина и врвот Сталев камен

  Патуваме низ Македонија: Македонското ЕЛ ДОРАДО – Плакенска планина и врвот Сталев камен

  Човек не знае дали да напише некој убав збор за оваа недопрена убавина, или пак да си молчи за да остане природата понастрана од злобната човечка рака. Еден од плановите за оваа вирусна 2020 година беше и да ја прошетаме Плакенска планина со точак. По предвидениот план некаде крајот на септември или почетокот на октомври, […]

 • Патуваме низ Македонија – Солунска Глава 2540мнв

  Патуваме низ Македонија – Солунска Глава 2540мнв

  Убавицата на планинските врвови во Македонија. Така ја викаат сите кои барем еднаш имале контакт со неа, сите кои барем еднаш стасале до врвот. Да, Солунска Глава е вистинската планинска убавица. Малку е безвезе да се пишува за искачувањето на Солунска Глава (2540мнв), од аспект на помалку искусен планинар ( некаде 12-13 пати искачување на […]