Tag: ВелесБајкинг

 • Истибања тоур 2021

  Истибања тоур 2021

  #ПатувамеНизМакедонија #СоТочакНизМакедонија Во период кога есента полека преминува во зимо, кога температурите знаат да паднат и под нулата, велосипедските тури можат да бидат и тоа како убави, живописни. Само е потребно добра идеја. Потребно е 1-2ца со „малку памет“ и секако спремен точак (под спремен се подразбира да не му се дупнати гумите уште на […]

 • Патуваме низ Македонија: Македонското ЕЛ ДОРАДО – Плакенска планина и врвот Сталев камен

  Патуваме низ Македонија: Македонското ЕЛ ДОРАДО – Плакенска планина и врвот Сталев камен

  Човек не знае дали да напише некој убав збор за оваа недопрена убавина, или пак да си молчи за да остане природата понастрана од злобната човечка рака. Еден од плановите за оваа вирусна 2020 година беше и да ја прошетаме Плакенска планина со точак. По предвидениот план некаде крајот на септември или почетокот на октомври, […]

 • Велес Бајкинг го обележа Светскиот ден на велосипедот

  Велес Бајкинг го обележа Светскиот ден на велосипедот

  Скромно, без никакви големи организирани возења, членовите и пријателите на Велес Бајкинг го обележа 03 јуни, Светскиот ден на велосипедот ( World Bicycle Day). Согласно правилата за движење на велосипедите во услови на пандемија од вирусот КОВИД-19, направивме мини прошетка низ градот, поттикнувајќи ги граѓаните на Велес барем на неколку мигови да размислат за употребата […]

 • Анита Величковска успешно го заврши yчеството на UCI WorldGrand Fondo во Полска

  Анита Величковска успешно го заврши yчеството на UCI WorldGrand Fondo во Полска

     Нашата Македонска велосипедска преставничка Анита Величковска успешно го заврши yчеството на UCI WorldGrand Fondo во Познан, Полска.         Држејки се меѓу лидерите во главната група 80% од трката беше во првите 10, но на вториот дел од патеката, на 135 км и се случила незгода. Поради оваа незгода Анита го остварува својот […]

 • Патуваме низ Македонија: Крушевската корија во својата петта приказна

  Патуваме низ Македонија: Крушевската корија во својата петта приказна

  Петтата сезона од Крушевската outdoor романтична бајкерска РЕВОЛУЦИЈА се пишуваше минатиот викенд во Крушево. Мечкин камен ги прибра сите велосипедски револуционери, кои имаа задача да ги промовираат убавините на оваа наша Македонија и со тоа да прикажат слика која ќе привлече поголемо внимание кон домашната и меѓународната туристичка јавност. Дали успеаа или не, на крај […]

 • Тура по Македонските степи (втора сезона)

  Тура по Македонските степи (втора сезона)

  Се возеше 56.32км по Централно-Источниот дел на Македонија, од Велешко, до реката Брегалница, па се до Каратманово, и назад на почеток – Велес         Таму каде што застанавме минатата година, таму продолживме оваа. Втората т.н. „Степска тура“, овој пат уште помасовно од повеќе градови на Македонија 100-на на број, Најголемиот дел од Скопје, па Велес, […]

 • Во Словенија велосипедистите добија свој автопат

  Во Словенија велосипедистите добија свој автопат

  Од рубриката „Некаде во светот“ одвојуваме како Словенија е светски пример за тоа како се живее безгрижно, и како велосипедистите ги уживаат најголемите права како една од најпривилегираната група на граѓани, кои пак возвраќаат со еко-стил на живеење. Малото населено место Руше во Словенија одлучи да им овозможи на своите жители безгрижно и сигурно да […]

 • Прва посета на Богомила за оваа 2018 година

  Прва посета на Богомила за оваа 2018 година

  Во очекување на 4-от настан #АЗОТ2018мтбПредизвик, изминатиов викенд го посетивме с.Богомила.                          На 90-на дена до #АЗОТ2018мтбПредизвик , припремите полека си добиваат на динамика и интензитет.    Првата посета на Богомила ја одредивме како една локална вело-тура, возење точак до Богомила и назад. По пат, посета […]

 • Absa Cape Epic 2018

  Absa Cape Epic 2018

  30-на дена не делат од 15-от по ред ABSA CAPE EPIC 2018, Mountain Bike трка која се одржува во Western Cape, South Africa. Седум етапи и воведниот пролог со вкупна должина од 658km со 13 530m елевација е годинешната програма која е вистинско уживање за љубителите на овој спорт. Настанот привлекува елитни професионални планински велосипедисти од целиот […]

 • Патуваме низ Македонија: „Шопска“ тура во јануари

  Патуваме низ Македонија: „Шопска“ тура во јануари

  Долго планирана тура, која сепак, подобро е да се вози во лето.       Јануари 2018, редовен план за локална тура на Велес Бајкинг. Договор има, ќе се вози низ Овчеполието. Од Чалошево, преку Отовица низ мек off road кој нема тешки предели – напротив лесна патека во должина од 3-4 км до интересни […]