Првиот UCI World Champions за E-Mountain bike ќе се одржи во Mont-Saint-Anne, Канада

Првиот UCI World Champions за E-Mountain bike ќе се одржи во Mont-Saint-Anne, Канада

Првите UCI Светски шампиони за Е-планински велосипеди (Е-MTB) ќе бидат крунисани оваа година за време на Светското првенство за планински велосипеди во 2019 година

Е-MTB трките ќе се одржат на 28-ми август, на денот на отворањето на натпреварот во Монт-Сен-Ана, Канада. Натпреварите ќе се одржат веднаш по  Крос-кантри Тимот Релеј кој традиционално го отвара најголемиот UCI настан во годината.

Union Cycliste Internationale (UCI) минатата година објави дека Е-MTB беше интегриран во UCI правилата. Новиот формат ќе се применува првпат оваа година, заедно со cross-country Olympic (XCO) и downhill (DHI).

Организаторот предвидел да има две трки во програмата: Men Elite и Women Elite. Трките се отворени за спортисти на возраст од 19 и повеќе години кои се регистрирани и избрани од нивната Национална федерација.

Според правилата на UCI, Е-MTB е велосипед управуван од два извори на енергија: човечка сила на педалата и електричен мотор. Моторот мора да обезбедува помош само додека возачот седи, освен за помош при стартување кога брзина не надминува 6km / h е дозволена. Моторот на моторот мора да произведе максимум 250 вати, не повеќе од 25 км / ч. Дополнителни батерии не може да се носат за време на натпреварот.

Како и во XCO трките, тркачите може да добијат помош во храна / техничка помош, но промените на Е-MTB и батеријата не се дозволени.