Прв bikesharing преку две граници во Европа: Со велосипед меѓу Словачка и Унгарија

Прв bikesharing преку две граници во Европа: Со велосипед меѓу Словачка и Унгарија

Граѓаните и туристите на градовите Štúrovo во Словачка и Ostrihom во Унгарија можат да изнајмат велосипеди и да ги користат во двата града.

Овие два града го започнаа првиот систем за изнајмување велосипеди што ја преминува границата во Европа. Новиот тип на јавен велосипедска услуга на границата со Словачка и Унгарија ќе придонесе за подобра поврзаност на двата гранични града и за подобрување на нивната заедничка социјална врска, е изјавата на градоначалникот на Štúrovo Eugen Szabó.

Изградени се 14 bikesharing станици каде може да се изнајмуваат велосипеди, шест на Словачка и осум во Унгарија. Луѓето и туристите можат да изнајмат 60 класични велосипеди и 45 електрични велосипеди. Луѓето можат да изнајмат велосипед од која било станица во Štúrovo во Словачка и Ostrihom во Унгарија и да го вратат во која и да е станица.

Во Štúrovo, bikesharing станиците се наоѓаат во близина на железничката станица, каде што дополнително може да се користи и опцијата за железнчки транспорт.

Во меѓувреме, кај нас сеуште се бориме да собереме неколку петиции и да си ја оствариме нашата борба – да имаме слободно право да ги транспортираме нашите велосипеди со воз. Замислете!!!

Превземен линк од ТУКА