Патуваме низ Македонија: Тиквешко езеро tour

Патуваме низ Македонија: Тиквешко езеро tour

Тура од „оние“ преку 100-ка, тура која и покрај најавата за дождлив ден, сепак, ја извозиме во навидум тмурно, но за нас бајкерите, еден преубав ден исполнет  во некоклу саати возење, посета на Тиквешкото езеро, градот Кавадарци и секако одличните домаќини @ТиквешкиТочакџии..

   

Тргнување од кај „јаворот“…6-член екипаж тргнавме кон Тиквешко езеро, знаејќи дека враќањето ке ни биде во темно. Првичниот план беше да одиме низ „Гоцевата шума“, но на старт утврдивме дека временски е невозможно, па затоа решивме по најкраткиот пат, преку „ Сексимаер-Дрекслермаер“..   12:30 стасавме во Кaвадарци каде не пречека екипата од Tиквешки Точакџии и прецедникот Живко. Натаму заедно, по нивна траса. Преку ВВ Тиквеш, преку с.Брушани, на релација од 12-13км поминувајќи преку преубави предели и поглeди на Тиквешко езеро, стигнавме до Вила Тиквеш каде љубезниот домаќин Пане не пречека со чајче, и Кавадаречки mаџун.. Малку дружба, малку емоции и раскази и искуства од возење..Слика за крај и тргнуваме. За назад имаме  некаде 50-52км.

   

Одиме преку Возарци преку регионалниот пат Прилеп-Велес. Пуза во Градско и неизбежна коперација и по еден ДАБ..  од Градско – темнина, но сепак, за среќа немаше никакви проблеми.

Вкупната дестинација беше во 105,6 км. Целиот тим од 6 члена без никакви проблеми го поминавме овој пат, вклучувајки го и нвиот член наш – Даре, кој само втор пат е на велосипед, а веке ја помина својата прва 100-ка…