Планински маратон „Плачковица 2016“

Тродневниот отворен настан во организација на Outdoor Adventure Macedonia која оваа година не беше од натпреварувачки карактер, се одржа минатиов викенд под падините на Плачковица….

img_20161015_094436   img_20161015_101634   img_20161015_110930

Во тродневната програма од страна на организаторот, се  извозија неколку патеки во вториот и третиот ден. Стартот на сите тури беше во „Габарски дом Цока“ во 9:30 двата дена. Прекрасните  убавини на Плачковица за поголем дел од учесниците  беше откриена за прв пат, а влажната патека воопшто не беше проблем во текот на возењето. Напротив, возбудата со секое потопување и накиснување беше се поголема, а како крајно задоволство беше тоа што на целта поглем дел од учесниците буквално не можеа да се  препознаат од кал….

img_20161015_125438   img_20161015_125240

Екипата на Велес Бајкинг овој настан го посети во првиот  ден – сабота кога се возеше 27,5 км долга патека. Иако кратка ги доловивме сите  убавини на Плачковица и може да се каже дека е една од најубавите планини во Македонија…

Инаку целокупната оргазнизација одеше паралелно со манифестацијата „Самун и Татлија“ која се  одржува секоја година во Радовиш ..

img_20161015_131253   img_20161015_131030

Check Also

Патуваме низ Македонија: Магичната Лешница на Шар Планина

Долго планираната велосипедска тура низ Шара конечено се реализира. Ја извртевеме Лешница од сите страни, …