Планинарење на Љуботен

По повод денот на ослободување на град Скопје, традиционално секоја година се организира искачување на врвот Љуботен 2499мнв на Македонско-Косовската граница каде всушност започнува планинскиот масив на Шар Планина.

       

Оваа 2018 времето комплетно беше на страна на нас кои бевме таму и имавме едно вистинско пролетно уживање во доцна есен…

Инаку, поради своите црти и поради издвоеноста од другите и поради својата забележливост од сите страни и од поголеми далечини, Љуботен е највпечатлива Шарпланинска точка и еден од најубавите врвови на Шара.

Стартот на планинарската тура е од с. Старо село на 900мнв. Вкупната должина од ова место до планинарскиот дом Љуботен и конакот „Љуботен“ на 1.622 мнв е 6-6,5км, а потоа до самиот врв дополнително уште 4км. Временски, од Старо село до домот се пешачи некаде 3-3,5 часа, а потоа кон врвот дополнително 2,5-3 часа. Без разлика на тежината на турата која ќе ве исцрпи до последен атом сила, чувството дека сте на еден од најубавите врвови на Балканот поради неговата местоположба е непроценливо. Бескорисни се зборовите напишани, едноставно потребно е да соберете храброст,малку сила и многу самодоверба и во прва прилика да ја изгазите патеката која на делови изгледа како да одите по жица на висина од 2000мнв.

Не оставајте некој следен пат и некој следен планинар да ви раскажува, направете го тоа вие самите, и со задоволство раскажувајте им на своите блиски.

Искачете се на Љуботен, одете во планина, сакајте ја Македонија!!!!

                       

Check Also

ЗА ВЕЛЕС БАЈКИНГ

ИСТОРИЈА Здружение на граѓани, љубители на планинскиот велосипедизам “Велес Бајкинг“- Велес е формирано како правен …