Патуваме низ Македонија: Вело тура низ Велешкиот „долги рид“

Патуваме низ Македонија: Вело тура низ Велешкиот „долги рид“

Често пати локалните тури не ги сметаме за нешто кое е вредно да се раскаже. Е па, приказна за „Долги Рид“ препорачано е да има.

Многумина за поим на „долги рид“ го препознаваат асфалтниот пат кој го поврзува Велес со регионот на АЗОТ. Започнува некаде на природната граница на Општина Велес и Општина Чашка во централниот дел на Македонија, веднаш по преминот на железничката пруга во месноста наречена „Пашин мост“. Од тука започнува територијата на Општина Чашка која се протега се до Солунска глава ( Впрочен територијално Општина Чашка е една од трите најголеми општини во Македонија. Асфалтниот „Долги Рид“ со должина од 4,9к. Започнува со 220мнв, за завршува со 384мнв. И… толку за оваа делница.

Делот до Пашин мост го поминавме и ние, тргнувајќи од Велес. Делот до мостот кон Војница е асфалтен и генерално нема ниакви потешкотии за возење. Некаде на 13,6км или на 70-на мин возење, префрламе на off road и одтука започнува искачувањето на оној, вистинскиот „долги рид“. Кој него возел со точак- не знае. Изгледа лесно, качуваш кратко до сртот и после само уживаш. Но, се е сосема поинаку и тоа веднаш, уште на старт. Неколку километри угорнина даваат одлична глетка на планинскиот венец на кој како шапка од штрумфовите е поставен врвот Клепа (1150мнв). Врвот е една од најважните стратешки точки во Македонија, иако средно-низок се гледа речиси од Демир Капија до Куманово и од Прилепско до Кочанско. Да не се оддалечиме од темата, но добро е да се знае дека Археолошкиот локалитет Стоби кој е граден во ранохристијанскиот период во 3-4 век, во тоа време изградил грандиозен водоводен систем со кој се снабдувал целиот град. Водата од овој водовод била носена диркетно од под Клепата ( некаде на растојание од  20-на км). И да, уште малку за тој дел од Клепата. Под врвот , од Велешка страна се наоѓаат три села: Најсеверно и најблиску до Клепата е селото Крајници, подолу е с.Војница, а некаде највисоко е селото Ораовец кој всушност е на самиот крај од Клепата.

Одиме понатаму. Веќе сме на половина од „долги рид“ или  на 5-тото ридче ( ги изброивме – вкупно беа 10 кои ги искачивме), веќе се отвори погледот кон с.Извор и неговата околина. Со еден поглед се гледа целата оваа полјана, од с.Стари Град, до с.Извор и крајно до с.Владиловци. (с.Извор инаку  со територијалната поделба од 2004 била Општина Извор и како таква опстојувала цели 4 години !!! ) Под него е воздушната бања  – болница за белодробни за болувања „Јасеново“ или како што овдешните го нарекуваат „Македонскиот Шварцвалд“. Болницата е изградена на 400 метри надморска височина, а од селото Извор е оддалечена само три километри и 30 километри од Велес.
Паузите стануваат се почести, искачуваме едно, се појавуваат нови три угорнини. Психички, станвуа се потешко. Крајот на оваа угорнина е некој вид на музичко крешендо – нит се вози нит се турка. Колку е? Малку е , еве до она Дабчено…. Навистина е малку, некаде 200-300м , но тоа изгледа дека е цела вечност. Конечно се искачуваме на онаа патека која ние пред неколку години си ја нарековме „ раскрсница“ на 851мнв која е нашата максимална висина која ја совладуваме. Лево можете да возите кон с.Подлес, а десно е нашата дестинација – напуштеното с. Крнино. Набргу стасуваме во селото, куќи скоро и да нема, нема ниту трошка надеж за било каква форма на живот овде во Крнино. Едноставно овде животот згаснал некаде пред 40-на години. Нема улици, нема селска чешма, нема ниту една трага дека тука некаде живееле Македонски семејства. Тажно, жална е оваа реалност која ги засегнува скоро сите наши населени места.

Поминувајќи ги оние две-три куќи од Крнино, започнуваме да поминуваме тесен пат, обвиен со густа трева, трња и тешко пристапен пат, ама како-така се симнавме до с.Владиловци. Некогашно големо село, сега со 30-на постојани жители, со убава селска чешма. Пауза за вода, се упатуваме кон с.Извор. Тука и завршува „тешкиот дел“ на возењето, и од тука започнува асфалтниот дел, се до крајот на турата, до Велес. Од тука направивме една пауза во с.Извор со цел да го посетиме нашиот пријател Коце и неговата коперација, но за жал не го одбравме погодно времето бидејќи Коце беше на пауза. Па добро, с.Извор е наша честа дестинација, посебно во летниот период и сигурно ќе бидеме овде за 10-на дена.

Тука завршува оваа наша локална тура, која искрено ја препорачуваме на сите. Иако сето ова возење е повеќе психолошки тешко, добро е секој да го искуси „долги рид“ и да го има во својата колекција како освоена територија со велосипед. Можеби нема да искачите висока надморска висина, можеби нема да видите грандиозен поглед кон некое езеро, но „долги рид“ ја има сета онаа убавина која природата ја дава. Од тука можете со едно око да го погледнете најголемиот дел од АЗОТ, Солунска глава од време на време ќе ви намигне, а околните врвови  ( Иванов врв 1908мнв, Лисец 1936мнв и многу други) ви се постојани сопатници од секој агол.

Пробајте, извозете ја, нема да згрешите.