Nino Schurter и Matthias Stirnemann победници на 2017 Absa Cape Epic

Nino Schurter и Matthias Stirnemann победници на 2017 Absa Cape Epic

Швајцарското дуо Nino Schurter и Matthias Stirnemann од тимот на SCOTT-SRAM MTB Racing се овогодишни победници на возбудливата Absa Cape Epic која оваа година се  возеше по 14 ти пат во Јужно Африканската Република. Ова е за нив прва победа, откако ја превземаа првата позиција по 6-тата етапа. Esther Süss & Jennie Stenerhag од тимот на  Meerendal CBC  победија во женска категорија. За Esther Süss ова е втора победа, прва како лидер во тимот.Cadel Evans & George Hincapie (BMC Absa Racing Team) победија во категоријата  masters .

        

Еве ги и по категории:

Final general classification men

1 Nino Schurter (Swi) / Matthias Stirnemann (Swi) SCOTT-SRAM MTB Racing 26:35:06
2 Christoph Sauser (Swi) / Jaroslav Kulhavy (Cze) Investec-Songo-Specialized 0:08:07
3 Nicola Rohrbach (Swi) / Daniel Geismayr (Aut) Centurion Vaude 2 0:19:34

 

Final general classification women

1 Esther Suss (Swi) / Jennie Stenerhag (Swe) Hansgrohe Cadence OMX Pro 31:39:43
2 Mariske Strauss (RSA) / Annie Last (GBr) Hansgrohe Cadence OMX Pro 0:35:19
3 Sabine Spitz (Ger) / Robyn De Groot (RSA) Ascendis Health 0:47:02

 

Final general classification masters

1 Cadel Evans (Aus) / George Hincapie (USA) BMC Absa Racing Team 29:28:57
2 Tomi Misser (Spa) / Ibon Zugasti (Spa) Orbea Factory 0:05:21
3 Bart Brentjens (Ned) / Abraao Azevedo (Bra) CST Sandd American Eagle 0:07:10

Absa Cape Epic е најголемата телевизиска mountain bike трка во светот со повеќе од 25 000 часа глобална телевизиска емисија во 22 јазици на 175 земји од 2004 година па наваму , вклучувајќи ги Велика Британија, САД, Германија, Италија, Франција, Шпанија, Чешка, Јапонија, Бразил, Египет и Руанда. Фотографии и написи за настанот се појавуваат во Њујорк Тајмс  на ЛА Тајмс, Sports Illustrated, како и голем број на меѓународни и локални велосипед списанија и веб-сајтови. Овој спорт зема голем замав и кај нас, па затоа и Absa Cape Epic е се повеќе популарна и во Македонија.