Колку калории согорува планинскиот велосипедизам?

Колку калории согорува планинскиот велосипедизам?

Калориите се единици на енергија што треба да функционира на телото. Просечно лице кое согорува 450 до 750 калории на час за време на активно возење велосипед.

Иако калориите се важни за да ни овозможат да живееме, да ги извршуваме нашите дневни активности, па дури и да дишеме, ова е нешто на што треба да внимаваме. Вишокот калории може да доведе до прекумерна тежина, што може да предизвика сериозни здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, па дури и да го зголемите ризикот од дијабетес.

Во просек, на жените им се потребни околу 2.000 kcal на ден,  додека на просечниот маж околу 2.500 kcal на ден за одржување на здрава телесна тежина.

Проценувањето на точниот број на потрошени калории кај велосипедистите за планински велосипедизам е малку покомплицирано. Ова е затоа што зависи од голем број фактори. Еве во статијата покриваме различна количина калории изгорени за време на возење на планински велосипедизам со оглед на секој фактор

Како планинскиот велосипедизам се споредува со другите активности во поглед на согорување на калории?

Планински велосипедизам во однос на друмскиот велосипедизам, или статичното возење на велосипед

Планинскиот велосипедизам бара повеќе физички напор при што на крај се согоруваат повеќе калории. На пример, при возење на рамен терен се согоруваат помалку калории, додека при искачувања се согоруваат повеќе калории. Согорувањето на калории варива со различното подесување на параметрите на велосипедот.

Планински велосипедизам наспроти трчање и одење

Трчањето согорува повеќе калории во споредба со одење и планински велосипедизам. Сепак, одржувањето постојана рутина е клучно за согорување на повеќе калории. На повеќето луѓе им е полесно да користат планински велосипед во споредба со трчање или одење, што го прави најефикасен од трите.

Колку калории согорува планинскиот велосипедизам?

Во услови на планински велосипедизам нема цврсти упатства илиправила за согорување калории. Сепак, можете да го процените бројот на калории што сте ги потрошиле врз основа на голем број фактори како што е прикажано подолу;

Тежина

Луѓето со различни тежини согоруваат различни единици калории. Колку е поголема вашата тежина, толку повеќе енергија ви е потребна за да го возите вашиот МТБ велосипед. Ова доведува до согорување на повеќе калории. Подолу е дадена табела која прикажува како различни тегови (во килограми) согоруваат калории со различна брзина на умерен терен;

Табелата подолу покажува како потрошеноста на калории варира со различни тежини со различна брзина;

70kg 80kg 90kg 100kg
10 km/h 250 292 333 417
16 km/h 486 567 648 810
20 km/h 572 667 762 954
25 km/h 857 1.000 1.143 1.429

Време

Ако возите долго време, ќе согорите повеќе калории. Поради тоа што сте завршиле повеќе активности што доведува до повисоко ниво на физички напор. Секогаш треба да започнете со помалку време поминато на велосипед, а потоа постепено да го зголемувате напредокот во согорување на калории. Ова ве спречува да го повредите вашето тело одеднаш принудувајќи го да покрива долги растојанија.

70kg 80kg 90kg 100kg
10 минути 95 111 127 159
30 минути 286 333 381 476
1 час 572 667 762 954
2 часа 1.143 1.334 1.524 1.905

Растојание

Планинскиот велосипедизам на големи растојанија согорува повеќе калории. Најдобар начин да одите во планина со велосипед е да ја зголемите километражата на вашите возења. Ова ве спречува да се повредите со оптоварување на вашето тело премногу за многу километри. Како што е прикажано на графиконот подолу, колку повеќе вежбате, толку повеќе калории согорувате;

70kg 80kg 90kg 100kg
2 km 95 111 127 159
10 km 286 333 381 476
25 km 572 667 762 954
50 km 1.143 1.334 1.524 1.905

Напор

Повеќе калории се согоруваат кога ќе се вложи повеќе напор. Ова се должи на поголемо ниво на физички напор. Вашата тежина, исто така, ќе го одреди бројот на согорени калории, бидејќи е потребна поголема работа за да се движите поголема тежина.

Возраст и отчукувањата на срцето

Максималната срцева фреквенција постепено се намалува како што стареете. Стареењето, исто така, предизвикува да го изгубите мускулното ткиво и да го забавите метаболизмот. Планинскиот велосипедизам помага во одржувањето на мускулното ткиво што доведува до зголемена стапка на метаболизмот.

Максималната срцева фреквенција се пресметува приближно со одземање на вашата возраст од 220. Просечното отчукување на срцето варира во варијација на секоја личност, но е приближно помеѓу 60-100 вртежи во минута. Користете ги мониторите на отчукувањата на срцето за да го измерите срцевиот ритам, бидејќи не можете да го направите ова со користење на калкулатор на Интернет.

Секс

Дали сте знаеле дека полот делумно го одредува бројот на калории што ги согорувате? Мажите согоруваат повеќе калории отколку жените за време на спортски активности прекупланинскиот велосипедизам. Тоа е затоа што тие имаат повеќе мускулно ткиво и помалку маснотии.

Седење наспроти стоење

Дали сте знаеле дека седењето додека возите вашиот планински велосипед согорува повеќе калории во споредба со стоењето. Тоа е затоа што стоењето го зголемува срцевиот ритам и ја развива силата на вашето тело.

Фактори кои треба да размислат кога планински велосипедизам согорува калории

  • Јадете квалитетно после возење велосипед
  • Возете велосипед на различни терени
  • Обидете се да извлечете максимум од вашето возење велосипед, но направете го тоа постепено
  • Возете по планински тури со повеќе луѓе – ова е корисно за мотивација
  • Внимавајте на постојан рутински велосипедизам

Иако е под влијание на различни фактори, планинскиот велосипедизам е без сомнение ефикасен и забавен начин за согорување на калории. Корисен совет – започнете да ги забележувате на разни начини факторите што ќе го утврдат бројот на калории што согоруваат при користење на планински велосипедизам. Обидете се да пресметате колку калории согорувате за време на секое трчање.

Текстот е преведен и превземен од ТУКА