Хвар ќе биде домаќин на светската елита во планински велосипедизам

   Островот Хвар, еден од најубавите острови на хрватското крајбрежје, познат по прекрасната убавина на сценографијата и широката разновидност на туристичка понуда, покрај природните убавини, е се повеќе познат по својот циклотуризам.

Hvar će ugostiti svjetsku elitu u brdskom biciklizmu

Оваа година, веќе во февруари, 2020 година. апсолутната светска елита во планински велосипедизам се собира во овој Хрватски остров. Се очекуваат сите врвни велосипедисти, а веќе најава за учество потврдиле неколку светски имиња како што се Oliver Widmann, Jonas Friedrich, Jannis Oing, Larena Hees, и Nina Reichenbach.

Островот Хвар, кој има повеќе од 400 км изградени патеки за планински велосипедизам, а оваа километража се зголемува секоја година. Оваа година ќе се поврзе трасата преку врвот на островот Хвар и ќе може да стигне алтернативно и со велосипед од градот Хвар до Хамац. Оваа патека, покрај тоа што минува низ највисоките ридови на островот Хвар, нуди прекрасен панорамски поглед на околните острови и преубавото Јадранско море.

Во меѓувреме, кај нас водиме борба за да ни дозволат да ги пренесуваме велосипедите со воз…

 

 

Check Also

Дебитантот Simon Andreassen победник на првата трка XCO cross-country World Cup – Nove Mesto , Czech Republic

Во елитната категорија Данецот Simon Andreassen направиголемо изненадување и победи на првата трка која беше организирана …