Tour D’ Владиловци 2016

Tour D’ Владиловци 2016

Интересна тура, малку авантура,малку нервоза поради изгубениот пат

Владиловци е село кое моментално брои некаде 10-12 семејства кои постојано живеат таму.Има неколку нови градби, во главно жители кои за викенд си го посетуваат своето родно место.Немаат продавница,за нивните потреби одат до с. Извор, а и како кажуваат мештание не им треба, сите животни потреби и намирници ги црпат од земјата.

12801673_10205613315563353_7528533015384234148_n

За да стасате до с. Владиловци треба да поминете преку с. Извор каде има прекрасно езерце во центарот на селото.Од ова езерце мештаните се снабдуваат со чиста природна вода во текот на сите денови во годината.Понатаму продолжувате  по „стариот“ пат за Прилеп, односно кон болницата за белодробни заболувања „Јасеново“.Оваа болница е изградена пред 70-на години  и важи како воздушна бања во Македонија, и со право затоа што најбилиската фабрика е во радиус од 35 км. Болницата е  изградена по налог на тогашната Германска влада, а Германците,нели, знаат што и каде градат ( ова е според  кажувањата на Владиловчани). Селото Владиловци е над болницата Јасеново, на надморска височина од 500мнв

12803019_10205613320443475_1981127780850874375_n  12821494_10205613323003539_6112839290154035744_n  11059379_10205613317643405_3293261637856293616_n

Нашата намера да  тргнеме  од Владиловци кон с. Крнино и потоа да  го фатиме земјениот пат преку „долги рид“ се до Војница не  успеа, поради тоа што заглавивме во долот над селото и практично се изгубивме…. Ама нема причина за незадоволство, ова е една од многуте причини да повторно дојдеме, помногубројни и да уживаме  во природните убавини на овој регион21524_10205613334923837_1457423302282349718_n  12795528_10205613328523677_1214472157301262655_n    12814040_10205613330043715_8315000881013846996_n 12821490_10205613333123792_4775498582818457148_n  12821494_10205613323003539_6112839290154035744_n   12821544_10205613325283596_2384461557870579781_n

Презадоволни од постигнатото и од извозеното, се надеваме дека повторно ке го посетиме овој дел…