Дервенска тура 2016

Дервенска тура 2016

13267767_10209475525305760_1796261100019724364_n  IMG_20160522_142815

Во организација на Прилепското „Здружение на љубители на Ридско-планински активности,Рокенрол и добра чашка“, изминатиов викенд се одржа „Дервенска тура“. Настанот беше предвиден со пријавени учесници за планинарење, планинско трчање и планински велосипедизам

На овој настан учество земаа околку 100-на учесници во трите категории.Во делот на планинскиот велосипедизам, патеката на стартот беше изменета поради лошата состојба од  поројните врнежи.И покрај тоа, 20-на велосипедисти ја извозија „големата тура“ со вкупна должина од 41 км. Стартот беше во Центарот на Прилеп, а патеката се  движеше преку  планинраскиот дом Дервен, манастирот Св.Ѓорѓија во с.Присад, се до дервенскиот превој на 1400мнв со извонреден поглед кон врвот Козјак,кон планините Мукос и Селечка. Турата изобилуваше со нерамни предели, обилен кал, и стрмен каменест предел на спустот.

13227049_10209475522625693_6367946858298593068_n  13226704_10209475532465939_6766322038194314443_n  IMG_20160522_103435  IMG_20160522_133809

И покрај се, задоволството од поминатата патека  од сите учесници беше и повеќе од очигледно.На крај организаторот приреди топло гравче во манастирот св. Димитрија во с. Ореовец, Прилепско.

Дел од членовите на ЗГ Велес Бајкинг – Велес земаа учество на овој настан, со што го потврдивме нашето традиционално пријателство помеѓу овие две велосипедски здруженија.Следната година побројни…

IMG_20160522_121222   IMG_20160522_133612   13263762_10209475537586067_1524350395283616022_n