ЕХО Фестивал на планински филм во Велес

ЕХО Фестивал на планински филм во Велес

exo fest 2   IMG_20160405_184638

На 5ти април (вторник) 2016 година, со почеток во 18:00 часот, Планинскиот Филмски Фестивал „Ехо“  имаше своја проекција како дел од својата програма во Народниот Театар ЈХК Џинот.

Со селекција од својата програма, покрај во Велес, Планинскиот Филмски Фестивал „Ехо“ беше гостин во во неколку градови во Македонија и проектираше  документарни и долгометражни филмови за вљубениците во планините и планинските спортови.

На програмата беа двата Македонски документарци ПРВА МАКЕДОНСКА ТРАНСВЕРЗАЛА – Македонија, Горан Вучиќ/Кирил Шентевски, 38’ која ја опфати трасата на првата Македнска западна трансферзала, нивните почетоци и последната маршута во 2014 година.Вториот краткометражен филм беше СЛОБОДА НА 2 ТРКАЛА – Македонија, Игор Д. Јовановски,Слободан Трајковски 18’ . Од меѓународниот дел на програмата беа документарецот ДИВА ВОДА – САД, Ансон Фогел, 30’, а за крај беше прекрасниот долгометражен филм посветен на големиот  Алпинист и карпест искачувач Jeff Lowe, МЕТАНОЈА – САД, 2014, Џим Ајкман, 80’.

Покрај проекцијата на филмовите, своја презентација имаа и планинарското друштво „Чеплес“ и Алпинистичкиот клуб „Солунска глава“, и двете  од Велес. Пред присутните во салата нивнта презентација содржеше нивни минати трудови , како и планови за во иднина.

exo fest 1  IMG_20160405_200744

Инаку , ова е  прв пат  во Велес да се  организира фестивал од оваков карактер.Поддржувач на фестивалот беше Општина Велес