Еднодневно „Раскажување за Македонија“ во регионот на АЗОТ

Еднодневно „Раскажување за Македонија“ во регионот  на  АЗОТ

Здружението Грин ПАУЕР , преставници на локалната самоуправа од  Општина Чашка и ние  како ЗГ Велес Бајкинг, бевме домаќини на новинарската екипа од дневниот весник Нова Македонија која патем, дојде  со намера овој регион да го стави како пишан запис во рубриката „РАСКАЖИ ЗА МАКЕДОНИЈА“.

Уште на старт  сите  бевме едногласни дека еден ден е прекраток за да се посетат сите  препознатливи објекти во АЗОТ. Екипата од Нова Македонија уште на стартот немаа време  да  ги запишат сите наши зборови (посебно на големиот познавач на овој регион Игор Смилев) па на секое наше  објаснување Сања и Даре велеа „Ај на враќање“…

IMG_20160331_094059
стариот Јавор во с. Теово
IMG_20160331_094713
соби во пл. дом во с.Теово

IMG_20160331_094834

Но да почнеме. Иако не застанавме, одејки по патот кој води кон АЗОТ го означивме почетокот на овој регион некаде кај селото Оморани.Потоа следуваше мостот кој врти десно кон Богомила, а лево кон регионот на неколку села како Мокрени,Габровник и Ораов дол.Ние продолживме кон центарот на АЗОТ.Прва пауза во село Теово, сликање на најстариот Јавор во Македонија, за кој мештаните кажуваат дека е некаде  од XIV век (што би значеко некаде 600-700 години).Потоа посета на планинараскиот дом во Теово кој од неодамна е преуреден и фасцинантно чист и хигиенски перфектен.Можело и во Македонија зар не?? Инаку овој плаинарски дом е превземен од еден наш повратник од Канада кој заљубаен во својот роден крај решил да се врати и да инвестира во нешто што е дел од неговото село.Продолжуваме кон селото Согле, приказната за манастирот „Св. Рожденство на Пресвета Богородица“. И за овој прекрасен манастир беше изреката „на враќање“…Полека влегуваме во Богомила, центарот на АЗОТ.Богомила е заградена на север со Јакупица, на запад со Даутица и на југ со планината Бабуна. Лоцирана е на надморска височина од 500 м. во северозападниот дел од Богомилско поле во горниот тек на реката Бабуна.Богомила лежи на бреговите на реката Бабуна. Богомила заедно со уште 12 села сместени по текот на реката Бабуна ја претставува областа Азот. Името на оваа област, кое потекнува од турскиот збор асии што значи непокорлив. За традицијата и културното наследство сведочи Ѕидан мост, мост на влезот во Богомила кој потекнува од Римскиот период. Поминавме покрај спомен куќата на Петар Поп Арсов, еден од основачите на ТМОРО,претходно поминавме покрај веќе споменатиот Римски мост кој е икона на селото.Како поминуваме покрај  селото неизбежна е темата за Поп Богомил, основачот на Богомилството, едно од учењата кои и до дене денес  создаваат голем почит во целиот свет. Едно од нивните мисли водилки било дека Тие верувале дека светот е борба на доброто и злото и дека на крајот ќе победи доброто. И ние веруваме  во тоа.

IMG_20160331_101043
Зиданиот мост во Богомила
IMG_20160331_111455
Поглед од милион долари, поглед кон Солунска Глава

IMG_20160331_101054  IMG_20160331_110136    IMG_20160331_111534

Влегуваме  длабоко во регионот на АЗОТ, веќе сме пред  селото и рибникот  Нежилово, тука е  преубавата Бабуна која овде ја покажува својата прекрасна белина. Пред Нежилово се појави Нежиловскиот  водопад кој е  висок некаде преку 10-12 метри. За време  на летниот период овој водопад постои , но поради бујната вегетација скоро и да не се гледа. Новинарката Сања постојано беше со своето тефтерче, и не испуштајќи го како во Теово кога моравме да се  враќаме да го најдеме, уредно си запишуваше, а Даре смирено не возеше и ретко ќе не дополни со некој коментар. Затоа пак, неговата камера поставена во најдобриот автомобил на светот за овакви терени нејзиното величество ЛАДА НИВА, ги снимаше сите моменти на денот. Сеуште сме  во Нежилово, раскажуваме за начинот на добивање на Нежиловскиот варовник,за Чеплеска река која се  влева овде пред  рибникот…Поминувајќи го Нежилово, тргнуваме по широкиот пат за пл. Дом Чеплес, кон „глетката од милион долари“ која овде во АЗОТ ги има едно 10-на најмалку, кон изворите на река Бабуна.Патот,малку со дупки,малку со камења, но кој тоа го мисли кога наоколу е еден од најубавите делови на АЗОТ.Овој пат инаку е дел од Велосипедската патека на настанот АЗОТ МТБ предизвик.На овој пат сите , ама буквално сите велосипедисти стоеа во став “мирно“ неколку минути, обземени од погледот и природата.Воопшто и не сетивме кога приситгнавме  во пл. Дом чеплес. Домот се наоѓа на надморска висина од 1410 мнв. Со прекрасен поглед кон врвовите Плавник и Даутица, како и поглед кон некогашното село Чеплес кое сега не постои.И пак  раскажување, раскажување…буквално се бориме кој прв да каже некој податок за овој регион. По кратка пауза решаваме да одиме на водопадот кој е оддалечен на “15-на минути од чеплес“ ( иако реално тој е на 35-40 минути одење).Го оставивме нашиот болид, и тргнавме пеш. По “кратките 40 мин одење“ стигнавме до водопадот. А таму, убавина…едноставно нема зборови да се опише. Оние кои ке бидат присутни на велосипедскиот настан АЗОТ 2016 МТБ предизвик ке ја имаат приликата да го видат овој водопад,оние кои нема, ке мора да најдат друг мотив да дојдат.

IMG_20160331_113920
планинарски дом Чеплес, на надморска височина од 1410 мнв

IMG_20160331_114024  IMG_20160331_115255  IMG_20160331_115325

Патот кој води до овој водопад е истиот кој води до селото Папрадиште. Но за жал, веднаш до водопадот, веќе две години стои големо свлечиште кое буквално го пресече протокот на возила кои доаѓаат од кај Папрадиште. Но овој природен закон не важеше за нашиот дневен херој Даре, кој инаку беше задолжен за возењето со Ладата, и кој реши дека ова свлечиште може да се помине и понатаму да продолжиме кон Папрадиште. Секако сите едногласно се согласивме ( кој ќе се враќа назад) иако јас лично имам негативно искуство од ланскиот период кога едно овакво возило буквално се потопи во влажната песок пред свлечиштето. Така и бидна, Даре тргна кон ридот од песок и …. го помина како од шега..Браво Даре!! И големо браво не само за овој потег  туку и за  уживањето во возењето долж целиот пат се до Папрадиште.Не верувам дека нкој друг вака го има искусено овој пат во минатото,а реално ни во блиската иднина.

IMG_20160331_121530
патот кон водопадот
IMG_20160331_123242
Чеплескиот водопад

IMG_20160331_123305  IMG_20160331_131853  IMG_20160331_131859  IMG_20160331_132052

Конечно Папрадиште. Е, тука никој нема право на збор освен големиот раскажувач Игор Смилев. За овој дел тој може да зборува  400 дена без престан и не верувам дека има новинар кој би ги запишал сите негови раскажувања. Од настанокот на селото Старо Папрадиште или Ѕвезданово, Чеплес и Гарван, од  Мијаците кои избегале од Галичник, Тресонче , од  селското ривалство и нетрпение помеѓу Ореше и Папрадиште и као тие си ги краделе младите девојки, потоа следат преданијата за Марково стопало,за делот кој се  нарекувал плачи..р поради плачот на девојките кои копнееле по своите мажи гурбетлии..За Андреа Дамјанов, за Димитар Андонов Папрадишки – основоположникот на европското сликарство во Македонија; првиот македонски профан сликар, за Димитрија Чуповски, за многу други.Човече па диши малку, раскажуваш веќе два часа!Неуморен си!! ( Фраза е ова, никој не останал рамнодушен од  неговите  говорења,ама баш никој).Да кажеме и ние  нешто сериозно, Папрадиште е  втората етапа на пауза од велосипедскиот настан,место каде велосипедистите одмараат покрај убавата селска чешма во центарот на селото и каде можат да се напијат топол и природен планински чај берен од ливадите на АЗОТ.Преубаво зар не ???

IMG_20160331_141246
Табла со мапа на велосипедската тура АЗОТ МТБ предизвик, поставена во март 2015 година
IMG_20160331_144007
Прошетка по едно од маалата на Папрадиште
IMG_20160331_144603
Панорамана с. Папрадиште гледано од Маркова нога
IMG_20160331_145038
Новинарски клик кон Марковата нога
IMG_20160331_150718
црквата „Св. Петар и Павле“ во селото, дело на Андреа Дамјанов

IMG_20160331_145143  IMG_20160331_151102  IMG_20160331_151304

Полека времето изминува, ние се враќаме кон Богомила, застануваме да фотографираме уште неколку пати,оти нели, од убави слики никогаш доста.На враќање, нормално не застанавме никаде затоа што Сања веке немаше место да запише во тефтерот, а батериите од микрофонот беа при крај.Па нормално, и говоревме цел ден: – Девојко ти требаат пет дена за да напишеш за АЗОТ !!! На крај од дружењето и смеењето навративме во рибникот во Оморани на по едно кафе и некаде  во 20:00 часот приситгнавме во Велес каде секој си отиде по својот пат.

Ама се мислам  дека заборавивме на нешто, на неколку битни детали за АЗОТ-от.На Пример, за манастирот во Папрадиште, на Џамијата во Согле, на изворите на Бабуна,на ред пишани зборови за Планинската убавица-Солунска Глава…на ….. на многу,многу работи.Рековме дека ни требаат најмалку пет дена, секако.

На крај сигурни сме дека Сања и Даре ги оставивме со позитивни импресии и со нетрпени ги чекаме нивните записи во дневниот весник „Нова Македонија“ , а знаеме дека читателите ке бидат  импресионирани од написите и наскоро ке бидат  првите гости на овој убав,преубав регион.Доколку пак, некој е решен да  вози велосипеди не било каков туку планински велосипедизам, слободно нека не се двоуми. На 14-15 мај Богомила ке биде центар на велосипедистите-вљубеници на планинскиот велосипедизам и неколку стотици од нив на лицеместо ке бидат сведоци на овие  пишани зборови.Оние пак кои нема да дојдат, нема грижи, секогаш има почеток, битно е да знаете каде е најубавиот дел на Македонија!!!!