Giro d’Italia јубилејно по 100-ти пат

Giro d’Italia  јубилејно по 100-ти пат

Од 05-28 мај се одржува јубилејното 100 издание на возбудливото Giro d’Italia.

22 екипи, секоја по 9 ( освен Астана која има осум пријавено поради смртта на Michele Scarponi се во трка за Пинк маичката. Вкупно 21 етапа, збирно 3.572,2 километри, 105,1 километар подолго отколку Giro 2016.

Почнувајќи од денес, од првата етапа ќе се  обидеме за секоја етапа да  ги објавиме главните детали за оваа светска тура

Првата етапа се возеше на релација Alghero-Olbia во должина од 206 км, а на оваа етапа победник беше Lukas Pöstlberger (AUT) од екипата на m Bora–Hansgrohe.