Прво „9-то ноемвриско“ искачување на „Солунска глава“

Шест членови од „Велес Бајкинг“ земаа учество во Првото „9то Ноемвриско“ искачување на „Солунска Глава“

По повод 1 година од постоењето на Планинарското Друштво Чеплес и 70 год од ослободувањето на Велес , на 09.11.2014 год се оддржа планинарски марш Чеплес – Солунска Глава.
На маршот имаше пријавено преку 150 учесници од кој во Планинарскиот Дом Чеплес се појавија 120, а само 30 излегоа на врв.

Откажувањето на пријавените беше поради ограничениот сместувачки капацитет и лошото време во саботата, а непоаѓањето кон врв на присутните беше поради исклучителното лошо време и дождот кој на Чеплес непрекинато паѓаше повеќе од 12 часа. Сите планинари (30) што излегоа кон искачување на врвот Солунска Глава, се искачија на истиот точно по 3 часа и 22 мин во услови на дожд, густа магла а на врв ветер , снег и тем – .

Учесници на Првото „9-то Ноемвриско“ искачување на „Солунска Глава“ беа планинари и бајкери и тоа од:

Планинарско Друштво Чеплес- Велес
Планинарски Спортски Клуб Бистра – Скопје
Планинарски Спортски Клуб Пелистер – Битола
Планинарски Спортски Клуб Скопска Црна Гора – Скопје
Планинарски Спортски Клуб Ѓорѓи Наумов – Битола
Планинарски Спортски Клуб Зелен Рај – Велес
Планинарско Друштво Кожуф – Гевелија
Е.Г . Грин Пауер – Велес
Велес Бајкинг
Преспа Бајк
Софија Тим од Софија Бугарија

Планинари ентузијасти кои не припаѓаа на клубови и друштва и тоа од Велес, Скопје, Ресен, Прилеп, Штип итн. и секако екипата која беше одговорна за логистика и безбедност- Здружението за Безбедност на Вода и Планина Македонски Спасител од Велес.

[huge_it_gallery id=”7″]

Check Also

ЗА ВЕЛЕС БАЈКИНГ

ИСТОРИЈА Здружение на граѓани, љубители на планинскиот велосипедизам “Велес Бајкинг“- Велес е формирано како правен …