ABSA EPIC 2017

ABSA EPIC 2017

Едно од најголемите натпреварувања во mountain bike stage race  – Absa Cape Epic се одржува деновиве во Јужна Африка. Од 19-ти до 26 март 2017 година. Поделена на 8 трки и тоа PROLOGUE-STAGE1-STAGE2-STAGE3-STAGE4-STAGE5-STAGE6 и на крај GRAND FINALE кое ќе биде на 26 март. Трката е класифицирана во пет  категории  и тоа мажи, жени, мешани двојки, мајстори (40 години или постари) и велемајстори (50 години или постари). Вкупното растојание кое  ке биде извозено е 691км со елевација од 15 400m. Вкупно учествуваат 1300 возачи од 650 тимови.

             

 

По завршени 4 етапи во тандем категорија е следнава состојба:

  1. Cannondale Factory Racing XC 8-1 Manuel Fumic 8-2 Henrique Avancini 15:18.13,5
  2. SCOTT-SRAM MTB Racing 5-1 Nino Schurter 5-2 Matthias Stirnemann 15:19.55,9 +1.42,4
  3. Investec-Songo-Specialized 3-1 Christoph Sauser 3-2 Jaroslav Kulhavy 15:20.28,8 +2.15,3
  4. Kansai Plascon 7-1 Hector Leonardo Paez Leon 7-2 Max Knox 15:29.46,3 +11.32,8
  5. Centurion Vaude 2 16-1 Nicola Rohrbach 16-2 Daniel Geismayr 15:30.57,1 +12.43,6
  6. Bulls 1-1 Karl Platt 1-2 Urs Huber 15:37.03,9 +18.50,4
  7. Scott-SRAM Young Guns 18-1 Michiel Van der Heijden 18-2 Andri Frischknecht 15:40.26,4 +22.12,9
  8. Topeak Ergon Racing 4-1 Alban Lakata 4-2 Kristian Hynek 15:43.23,7 +25.10,2
  9. Centurion Vaude 6-1 Jochen Kaess 6-2 Markus Kaufmann 15:45.40,6 +27.27,1
  10. Claes – Carabin 24-1 Frans Claes 24-2 Sebastien Carabin 15:53.00,9 +34.47,4

Во женска конкуренција во водство е тандемот  Esther Suss &  Jennie Stenerhag од тимот на Meerendal CBC со вкупно време од 18:19.21,2.

КАрактеристично за CAPE EPIC е тоа што тимовите  мора да останат заедно на сите времиња (има казни ако двајца членови се оддалечени повеќе од две минути, во секоја фаза) Победниците на секој круг од натпреварот имаат парични награди, а во генералниот пласман се доделуваат лидер дресови (зебрасти)