18-то издание на Најатрактивната mountain bike трка „Absa Cape Epic“

18-то издание на Најатрактивната mountain bike трка „Absa Cape Epic“

Оваа година, трката започнува во Lourensford Wine Estate – пролог и првите две етапи, а крајот ке биде во Val de Vie Estate.

Целокупниот mountain bike циркуз се одвива во Western CapeSouth Africa, почнувајќи од 2004 па наваму, со исклучок на 2021 кога поради пандемијата на КОВИД-19 трката беше откажана.

Трката обично покрива повеќе од 100 километри (62 милји) и трае осум дена – пролог и седум етапи. Професионални планински велосипедисти од целиот свет се натпреваруваат во најмногу 650 тимови од двајца. За да се квалификуваат за финиш, тимовите треба да останат заедно за време на траењето на трката. Трката е отворена и за аматери, кои влегуваат на лотарија за да добијат слот. Времињата потребни за завршување на секоја етапа се собираат за да се одреди севкупниот победнички тим во секоја категорија на крајот од трката.

Овогодинешната „Absa Cape Epic“

Осумнаесеттиот Absa Cape Epic започнува во винскиот имот Лоренсфорд во недела, 20 март. За прв пат, досега, првите три дена на трката ќе започнат на истата локација.
Ова не само што им го олеснува животот на тимовите што учествуваат, туку го олеснува и гледањето за навивачите на патеката на официјалните точки на гледачите. Обожавателите кои не можат да патуваат на трката ќе можат да се приклучат на дневниот пренос во живо

2022 Prologue

Sunday, March 20, 2022
Distance 24km, Climbing 700m; Start Location Lourensford Wine Estate, Finish Location Lourensford Wine Estate

Stage 1

Monday, March 21, 2022
Distance 92km, Climbing 2850m. Start Location Lourensford Wine Estate; Finish Location: Lourensford Wine Estate

Stage 2

Tuesday, March 22, 2022
Distance 123km, Climbing 2350m; Start LocationLourensford Wine Estate, Finish Location Greyton

Lourensford Wine Estate, Elandskloof и Stellenbosch се дом за две, три и две ноќевања соодветно за време на Absa Cape Epic во 2022 година. На патеката долга 681 километар се искачуваат 16.900 метри додека се преминуваат планините Cape Fold. Почнувајќи од басенот Helderberg, 24-километарскиот Пролог е во тек. Етапата 1, започнува и завршува и во Lourensford, со искачување од неверојатни 2850 метри за само 92 километри. Првата преодна фаза потоа ги носи тимовите од Somerset West преку Hottentots Holland Mountains,, преку единечни патеки и стари вагонски патеки, до ЕElandskloof.

Етапите 3 и 4 го истражуваат регионот Greyton; предизвикувачки патеки, озлогласени искачувања и живописни километри на двојна патека.

Stage 3

Wednesday, March 23, 2022
Distance 101km, Climbing 2250m; Start Location Greyton, Finish Location Greyton

Stage 4

Thursday, March 24, 2022
Distance 82km, Climbing 1650m. Start Location Greyton, Finish Location Greyton

Етапата 5 ги носи тимовите преку три значајни планински премини, на 115 километри, од Elandskloof до Stellenbosch за последниот викенд од трката. Во Winelands, Фазата 6 обезбедува предизвикувачки напор со 2700 метри елевација.

Stage 5

Friday, March 25, 2022
Distance 115km, Climbing 2400m. Start Location Greyton, Finish Location Stellenbosch

Stage 6

Saturday, March 26, 2022
Distance 76km,Climbing 2700m, Start Location Stellenbosch, Finish Location Stellenbosch

Големото финале, во недела на 27 март, го завршува Absa Cape Epic за 2022 година на полињата за поло во Val de Vie, по етапата 7 долга 68 километри.

Stage 7

Sunday, March 27, 2022
Distance 68km, Climbing 2000m. Start Location Stellenbosch Finish Location Val de Vie Estate

Досегашни победници во машка категорија се:

додека во женска категорија се:

Во следниве 7 дена ке се обидеме да ги доловиме сите позначајни моменти на оваа исклучително возбудлива трка.