Првиот велосипедски воз во Истра, Р.Хрватска

Првиот велосипедски воз во Истра, Р.Хрватска

Истра го доби првиот велосипедски воз, ќе сообраќа секој ден на релација Пула-Бузет
Ова е реновиран воз кој може да прими до 22 велосипеди, а по потреба и повеќе

Возот би сообраќал секој ден на релација Пула-Бузет, цената на билетот ќе биде редовна како и за другите линии, а на возот ќе има посебна табла дека е прилагоден за превоз на велосипеди. Ова е и единствениот воз во Хрватска кој превезува велосипеди.

Се е финансирано од фондовите на Европската Унија, поточно од проектот Икарус вреден 2,2 милиони евра, кој е кофинансиран од програмата Интеррег В-А Италија – Хрватска. Хрватскиио патнички превоз учествуваше во уредувањето на возот, со кој се поттикнува новиот туристички концепт на полуостровот „Истра велосипед и воз“, со 220 илјади евра, а Агенцијата за развој на Истар (ИДА) издвои 180 илјади евра. Промоцијата на возот и новите транспортни и туристички услуги ќе ги врши Истарската развојна туристичка агенција..

Целта на овој проект било да се поврзе крајбрежјето со внатрешноста и да се најде прифатлива форма на транспорт. Ова преставува интегриран транспорт кој ќе влијае на емисиите на стакленички гасови. До крајот на 2023 година во превозот на патници Хрватски Железници ќе бидат испорачани 33 нови електрични возови, од кои три се веќе испорачани. Истарската железница од националниот план за закрепнување и отпорност, превозот на патници HŽ ќе склучи договор и ќе набави два прототипа на батериски возови со цел да се поттикне еколошката употреба на транспортот, До крајот на 2027 година се очекува обнова на возниот парк и пругата за да можат да профункционираат нови модерни возови и во оваа област.

Една од ефикасните мерки за развој на Хрватската железница е и мерката за бесплатен превоз на учениците од основно и средно образование низ региони во Хрватска.

Оригиналниот текст може да го прочитате ТУКА

,