Патуваме низ Македонија: со велосипед до гробот на Никола Карев

Патуваме низ Македонија: со велосипед до гробот на Никола Карев

Малку кој знае за местото каде славниот Никола Карев е загинат, уште помалку знаат дека патеката е феноменална за велосипед.

Кочани и околината даваат огромни потенцијали за развивање на алтернативни спортови на отворено. Планинскиот велосипедизам е еден од тие спортови. Близината на Пониква (околу 20 км северно од Кочани) на надморска височина од  1580мнв, искачување на Царев врв (2085мнв) со точак, па и Руен (2252мнв) се неколку од многуте предизвици кои ако сте вистински љубител на планинскиот велосипедизам едноставно не смеете да ги пропуштите.

      

Нашата тура овој пат не одеше толку високо, туку решивме да направиме една „излетничка вело прошетка“ од Кочани, па се до Злетово. Си најдовме и локален водич ( повеќе наш пријател отколку водич, но сепак за интересни шриказни мора некој да ги раскажува). Некаде на периферијата на Кочани тргнуваме по асфалтен пат се до с.Спанчево, од каде започнува вистинската тура-авантура. Природата овде дарувала многу (како и секаде во Македонија) само што ние, обичните смртници не го цениме тоа и правиме се да го уништиме тој подарок. Па така, покрај убавите ниски дабови шуми, зелени полјани, многу трева, многу природа, овде-онде ќе забележите и по некој мини отпад, на кој што му било вишок по дома – си фрлал….Иако темата е сосема друга, за жал, остануваат и сликите за кои едноставно треба сите ние да се потрудиме да ги има во што помал број.

Попатно, забележавме голем, масивен систем за наводнување кој очигледно дека е изграден многу одамна, но исто така и дека функционира беспрекорно. Ете, ова е вредно да се види, да се искоментира, да се пофали…

        

Но, да се вратиме на нашите велосипедски работи. Уште во првата половина од возењето, на 14-на км од почетокот, го посетивме гробот на нашиот великан Никола Карев. Местото е во околијата на с.Рајчани, познато како Свиланово, на 650мнв. За наша среќа, наидовме на локални ловџии, мештани, кои ни ги раскажаа двете верзии за убивањето на Никола Карев. Едната од нив е дека Никола перстојувал во Рајчани подолго време, и дека се спремало свадба во Рајчани тој викенд, па како и сите мештани така и четата на Никола присуствувала на прославата. Но бидејќи бил подолго време следен, Турскиот аскер дал наредба за напад баш за време на свадбата. Втората верзија е дека тој со својата чета се враќал од Пиринско и дека постојано бил следен од Турска армија која била информирана за неговото движење од домашни палтеници (познато е ова). Како и да е, ги раскажуваме само приказните, додека не сакам да споменам дека целото место е обраснато со трева, оставено пред распаѓање. Иако некој добро се потрудил да го обележи местото, со иновативни елементи, сепак за понатамошно одржување – ниту збор -како и на многу други места во Македонија, за жал. Другари од кочани и Кочанско, потрудете се барем малку, одржувајте ја парцелата, атер за Карев….

Продолжуваме понатаму, велосипедите се изладија. Планот е да го посетиме и с. Пантелеј и преубавиот манастир Св. Пантелејмон кој е изграден во ова село . Ние за жал, ја изменивме патеката на возење и не го посетивме манастирот. Завртевме кон лево и правец кон Злетово. Пред тоа го поминавме селото Туско Рудари, а пред тоа поминавме и покрај Рајчани. Од таму (743мнв) по необичен и прекрасен асфалтен  пат (6,2км) како за наши услови се симнавме до Злетово. Точно 25км до тука. Ни малку ни многу, доволно за една пауза во една локална кафеана за ги пробаме Злетовските Пити Пастрмајлии ( како Велешани мораме да приметме дека и овде не наидовме на пастрмајлии, но за волја на вистината питите беа многу вкусни).

        

По така вкусно јадење тешко се вози. И тука го прекршивме планот. Наместо назад, одлуката падна да вртиме круг преку с.Ратавица, Бучиште, Гујновци , Пишица, па лево кон локалниот пат се до нашите авотмобили.

За декемвриска тура и ова е голем подарок. Временските услови повеке од добри, во ова време сме можеле да наидеме на големи наноси на снег, барем така ни велеа мештаните низ селата низ кои поминувавме. Турата кратка, но топло ја препорачуваме на сите кои сакаат нови предизвици на велосипед. Вкупно 56.80km со 645m елевација, турата е  во средна класа на велосипедски предизвици каде ви е потребно само подолг ден, за да можете да имате комплетно уживање и спој со природата. Вака, ние моравме да брзаме и да се натпреваруваме со времето и со темницата и пропуштивме многу од она за што дојдовме…

#ПатувамеНизМакедонија

#ВелесБајкинг #BikingVeles